Matkakertomus: EMDR Europe -konferenssi

Osallistuin Krakovassa kesäkuussa 2019 pidettyyn EMDR Europen konferenssiin. Konferenssissa oli paikalla kaksitoista suomalaista osallistujaa. Saimme nauttia korkealaatuisesta ohjelmasta, kauniista kaupunkimiljööstä ja ajoittain erittäin kuumasta säästä.

Hiljattain ennen konferenssia EMDR menetelmän kehittäjä Francine Shapiron menehtyi. Konferenssin aluksi kunnioitimme hänen muistoaan hiljaisella hetkellä ja hän oli tärkeänä sivuteemana useissa esityksissä. Useat konferenssin kouluttajista oli Shapiron henkilökohtaisia tuttavia ja kollegoja.

Omalta osaltani konferenssin parasta antia oli Deany Laliotinesin työpaja/koulutus “the Dance of Attachment: The Therapist’s Use of Self and Self-Care Strategies in the Treatment of Developmental Trauma”. Deany Lailiotis nosti esille, että EMDR teorian ja tekniikan hallitseminen on vain osa EMDR-terapeutin työtä. Terapeutilla täytyy olla myös kyky seurata omia kokemuksia ja vireystilaa terapian aikaan. Suhde traumatisoituneisiin asiakkaisiin on vaativaa työtä. Terapeutin tärkeä pitää hyvää huolta omasta jaksamisesta. Itsehuoltokeinot ja palautuminen on tärkeä osa haastavaa työtä. Tämän workshopin aikana pohdin omia itsehuoltokeinoja ja mietin, että niitä ei voi olla liikaa. Itselleni tärkeitä itsehuoltokeinoja on pitkät juoksulenkit luonnossa, kun kuormitusta on enemmän juoksulenkit muuttuvat kävelyksi. Käyn myös säännöllisesti EMDR työnohjauksessa ja teen asioita, jotka saavat asiat irti työstä. Tämä oli jälleen hyvä muistutus siitä, että meidän keho ja mieli ovat tärkeimmät työkalut, niistä on pidettävä hyvää huolta, ettei itse uuvu työssä.

Konferenssin yhteydessä pidettiin myös tutkimuskokous. Siihen osallistuivat Suomesta Helinä Häkkänen-Nyholm ja Markus Heinimaa. Helinä esitteli suomen EMDR tutkimustilanteen ja sai muiden tutkijoiden taholta ansaittua huomiota oikeuspsykologian alaan sijoittuvista EMDR-terapiaa koskevista tutkimushankkeistaan.

Konferenssin lopuksi julistettiin seuraavan EMDR-vuosikonferenssin pitopaikka, joka on Berliini. Konferenssi järjestetään 5.-7. kesäkuuta.

Teksti ja kuvat: Nina Lyytinen