“Pidätkö joulusta?”

Aikoinani tein “Mikä Nalle Puh -hahmo olet?” -nettitestin, jonka ensimmäinen kysymys oli pidätkö syntymäpäivistä. Jos vastasit “ei”, sait välittömän palautteen: olet möhköfantti.

Psykologeina me tiedämme, että kysymyksenasettelulla on suuri vaikutus vastauksiin. Täten en aiokaan kysyä pidätkö joulusta, sillä tätä kirjoittaessa ainakin itse huomaan stressaavani joululahjojen ostoa, ehdinkö tehdä pakolliset työtehtävät ennen joululomia, sitä tuleeko jälleen musta joulu ja kuinka suklaa lihottaa. Niin, ja ne kortit…

Minun uusi kysymykseni onkin seuraava: luettele kolme parasta asiaa joulussa. Tässä asettelussa on se etu, että kyynisinkin joulumieli joutuu pohtimaan mukavia asioita. Eräs ystäväni, joka ei ole jouluihminen ja inhoaa kaiken lisäksi lunta, vastasi tehtävääni yhdellä sanalla: joulusupi.

Joulusupi on läheisessä ojassa asustava supikoira, joka saa koirat haukkumaan lenkillä. Siitä on muodostunut eräänlainen möhköfantti, fiktiivinen hahmo, jota emme ole koskaan nähneet. Eläinrakkaina ihmisinä siitä on muodostunut meillä joulunhahmo, jolla koristelemme ystävämme joulukortit. Joulusupista on tullut meille tapaa jakaa iloa ystävällemme.

Koska testikysymysten kehittäminen kuuluu myös työhömme, muutan vielä kerran kysymystäni: jos et ole jouluihmisiä, mikä on sinun joulusupisi, joka tuo sinulle hymyä suupieleesi?

Oikein iloista joulunaikaa!
Jukka Oksanen
Helsingin psykologiyhdistyksen puheenjohtaja