Neuropsykologiaa Washingtonissa

IMG_1228.jpgOsallistuin helmikuussa neuropsykologian alan kansainväliseen kongressiin Washington D.C:ssä. Nelipäiväinen kongressi oli todella inspiroiva, mutta myös uuvuttava. Aamun ensimmäiset workshopit alkoivat kello 7:20 ja viimeiset luennot loppuivat klo 18. Aikamoisen työorientiutuneita vaikuttavat amerikkalaiset siis olevan.

Kongressi oli hyvin Amerikka-painotteinen: tutkimusaiheet olivat usein vähän vieraanoloisia (esim. armeijaveteraanien suoriutuminen, neuropsykologisissa testeissä teeskentely) ja valtaosa osallistujista oli amerikkalaisia.

Washington D.C. oli kaupunkina mielenkiintoinen reissukohde. Valkoiseen taloon eivät ulkomaalaiset Trumpin kaudella enää pääse visiitille, mutta Capitol Hillin kupolin kävin kurkkaamassa sisältä päin. Tuntui vähän oudolta nähdä monet sarjoista ja elokuvista tutut monumentit livenä. Washingtonissa on poliittisten ja historiallisten monumenttien lisäksi paljon museoita, joten aika ei kaupungissa käy pitkäksi.  ulkeminen Washingtonissa sujui parhaiten Uber-kyytien avulla, tosin metrokin toimi moitteetta.

Kongressin tieteellinen anti oli todella laadukasta ja tiivistän seuraavaksi hyvin pienen osan annista, yhden workshopin pääpointit. Beatriz Luna Pittsburghin yliopistosta puhui workshopissaan aivojen muutoksista teini-iässä ja esitteli uudenlaisen mallin, joka selittää nuorten suurempaa riskikäyttäytymistä. Hänen Driven Dual Systems Model -mallinsa mukaan kognitiivinen kontrolli kehittyy varhaiseen teini-ikään mennessä lähes huippuunsa, mutta tunnesysteemissä tapahtuvat muutokset ikään kuin sumentavat tämän kehittyneen kontrollin. Tunnesysteemin muutokset johtuvat Lunan mukaan hermoston välittäjäaineiden biologiassa tapahtuvasta kehityksestä, jonka vuoksi tietyt kortikaaliset alueet ovat herkempiä palkkioille.

IMG_1050.jpgLunan mukaan aivojen arkkitehtuurinen perusta on siis valettu jo lapsuudessa, mutta verkostojen integroituminen tapahtuu vasta nuoruudessa. Esimerkiksi kognitiivista kontrollia edellyttävissä kokeissa nuoret pystyvät suoriutumaan aikuisten tavoin, mutta suoriutuminen vaihtelee hetkestä toiseen. Lunan mukaan aivot ikään kuin testaavat erilaisia ratkaisumalleja ja kehityksen sekä hermoverkkojen integroitumisen myötä hyödyllisimmät ratkaisumallit jäävät voimaan. Tämä kokeilu ja lisääntynyt riskikäyttäytyminen on adaptiivista ja tarpeellista aivojen integroitumisen ja erikoistumisen sekä kognitiivisen kontrollin kehittymisen kannalta. Nuoruus on siis erityisen aivojen muovautuvuuden aikaa, mikä aiheuttaa toisaalta haavoittuvuutta, mutta myös mahdollisuuksia.
Tarkempaa tietoa mallista löytyy täältä:
Beatriz Luna, Scott Marek, Bart Larsen, Brenden Tervo-Clemmens, Rajpreet Chahal. An Integrative Model of the Maturation of Cognitive Control. Annual Review of Neuroscience 2015 38:1, 151-170

 

Kirjoittanut: Nella KorhonenIMG_1139.jpg