Vaihtoprojekti hollantilaisten psykologian opiskelijoiden kanssa

Kompleksi r.y. järjesti elokuussa kahden viikon mittaisen vaihtoprojektin hollantilaisten psykologian opiskelijoiden kanssa. Vaihtoprojektin teemana olivat erilaiset kriisit, joihin psykologit saattavat työssään törmätä. Viikkojen aikana opiskelijat pääsivät syventämään tietojaan erilaisista kriiseistä kansainvälisessä ilmapiirissä sekä tutustumaan opiskeluun ja opiskelijaelämään Hollannissa ja Suomessa.

utrecht1
22 suomalaista opiskelijaa matkustivat ensin Hollantiin, Utrechtin kaupunkiin. Ensimmäinen ilta vietettiin rennon tutustumisen merkeissä. Viikon ensimmäiset luennot käsittelivät PTSD:tä sekä itsemurha-ajatuksia. Luennoitsijat olivat kokemusasiantuntijoita, mikä toi tavallisiin yliopistoluentoihin verrattuna mielenkiintoista näkökulmaa aiheisiin. Luentojen aiheet olivat rankkoja, ja pistivät osallistujia myös miettimään omia kokemuksiaan ja asenteitaan aiheisiin liittyen. Miten tulevana psykologina kohtaan asiakkaan jolla on takanaan hyvin rankkoja kokemuksia? Millaisia tuntemuksia ja reaktioita asiakkaan kokemukset herättävät psykologissa? Onko etu vai haitta jos psykologilla on itsellään ollut samanlaisia kokemuksia? Keskustelu luentojen ympärillä meni usein hyvin henkilökohtaiselle tasolle ja turvallisessa ilmapiirissä oli helppo jakaa vaikeitakin kokemuksia ja ajatuksia. Loppuviikosta tutustuimme tarkemmin mindfulnessiin psykologin työvälineenä ja dementiaan liittyvään ongelmakäyttäytymiseen. Tieteellisen ohjelman lisäksi pääsimme viikon aikana tutustumaan Utrechtin kauniiseen kaupunkiin muun muassa leikkimielisten tehtävien ja kanaaliajelun merkeissä. Sosiaalisen ohjelman puitteissa opiskelijat pääsivät keskustelemaan luentojen aiheista ja maiden välisistä eroista niin opiskelun kuin psykologin työnkin kannalta.

utrecht_luento.jpg
Antoisan ensimmäisen viikon jälkeen oli aika suunnata takaisin Helsinkiin projektin toiselle viikolle. Ensimmäisenä iltana tarjosimme hollantilaisille vieraillemme perehdytyksen suomalaiseen kulttuuriin perinteisen suomalaisen ruuan, pullan leivonnan ja saunomisen merkeissä. Muutama vieraista uskaltautui jopa uimaan mereen! Rennon illanvieton lomassa oli hyvä käydä läpi edellisen viikon antia ja orientoitua tulevan viikon luentoihin ja teemoihin.
Helsingin viikon tieteellinen ohjelma alkoi vierailulla vastaanottokeskukseen. Monelle osallistujalle kyseessä oli ainutlaatuinen kokemus. Vastaanottokeskuksessa saimme lisää tietoa turvapaikanhakijoista ja hakuprosessista ja pääsimme tutustumaan keskuksen toimintaan. Keskustelua herätti erityisesti psykologien rooli turvapaikanhakijoiden elämässä heidän saavuttuaan uuteen maahan. Vierailu herätteli miettimään, millaisia haasteita kansainvälistyvässä ympäristössä psykologit saattavat työssään kohdata. Toinen luento käsitteli lasten ja nuorten hyväksikäyttöepäilyjen arviointia, kun vieraaksemme saapui Vasilisa Järvilehto lasten ja nuorten oikeuspsykologisesta osaamiskeskuksesta. Järvilehto kertoi työstään ja kokemuksistaan kentältä. Viikon viimeiselle luennolle saimme vieraaksemme vuoden psykologi Stephen Lordin. Lord puhui maahanmuuttajista psykologin asiakkaina ja heidän kohtaamistaan kriiseistä. Luento yhdisti saumattomasti sekä teoreettista näkökulmaa että hyvin käytännönläheistä kokemusta maahanmuuttajien kanssa työskentelystä. Luento oli erityisen hyvä lisä tieteelliseen ohjelmaan aiheensa takia, joka jää usein liian vähälle huomiolle psykologian opinnoissa. Tulevaisuudessa psykologin työssä tulemme varmasti kohtaamaan paljon ihmisiä joita maahanmuuttoon liittyvä tematiikka on tavalla tai toisella koskettanut henkilökohtaisesti. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla, miten asiakkaan kokemukset rasismista jäävät liian usein vähälle huomiolle psykologin vastaanotolla.

helsinki_sitsit.jpg

Tieteellisen ohjelman lisäksi vietimme viikon aikana yön Järvenpäässä mökillä, mikä oli erityisesti hollantilaisille hieno kokemus suomalaisesta kulttuurista. Osallistujat tutustuivat myös aitoon opiskelijakulttuuriin akateemisen pöytäjuhlan, sitsien merkeissä. Kaiken kaikkiaan molemmat viikot olivat onnistuneita ja osallistujille jäi paljon käteen sekä ammatillisesti että uusien tuttavuuksien ja hienojen kokemusten puolesta. Loppuviikon workshopissa keräsimme kokoon osallistujien kokemuksia ja opittuja asioita niin viikon teemasta kuin myös maiden välisistä eroista. Pienryhmissä käytiin paljon keskustelua ja vertailtiin kokemuksia ja ajatuksia luentojen ja vierailujen aiheista. Fläppipaperi toisensa jälkeen täyttyi opituista asioista, joita osallistujat voivat soveltaa tulevassa työssään ja opinnoissaan. Vaihtoprojektin teema, kriisit, oli laaja ja luennot lähestyivät aihetta hyvin erilaisista näkökulmista. Monella tapaa luennot ja keskustelut olivat vasta pintaraapaisua käsiteltyihin aiheisiin, mutta näillä kahdella viikolla heränneet ajatukset kantavat varmasti pitkälle tulevaisuuteen.

Toivottavasti vastaavanlaisten kansainvälisten projektien järjestäminen on mahdollista myös tulevaisuudessa!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s