Psykologina politiikassa -tapahtuma

Sunnuntaina 26.3 Helsingissä hotel Arthurissa järjestettiin kolmen kuntavaalien psykologiehdokkaan yhteistyönä keskustelutilaisuus ”Psykologina politiikassa”.
Tilaisuuden järjestämiseen osallistuivat Psykologiliitto, Helsingin seudun psykologiyhdistys ja Nuorten psykologien verkosto. Lavalla olivat psykologiehdokkaat Anna Vuorjoki, Leea Halmetoja ja Minna Atiye, ja tilaisuuden puheenjohtajana toimi Maija Arponen Nuorten psykologien verkostosta.

Anna Vuorjoki (Helsinki, Vas) on tehnyt psykologin työtä järjestöissä ja työskentelee nyt koulupsykologina. Anna on ollut politiikassa vuodesta 2011 ja nyt yhden kauden Helsingin kaupunginvaltuustossa ja sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Tärkeitä teemoja vaaleissa Annalle ovat koulu, mielenterveyspalvelut ja sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuus sekä ympäristöteemat. Leea Halmetoja (Helsinki, SDP) työskentelee koulupsykologina ja hänen opiskelu- ja työuransa on ollut kansainvälinen: hän on opiskellut ulkomailla ja toiminut mm. Yhdysvalloissa järjestö-  ja kuntatehtävissä. Myös poliittista työtä Leea on tehnyt ulkomailla.  Psykologien palkkakuoppa oli yksi asioista jotka saivat hänet nyt hakeutumaan politiikkaan Suomessa. Myös Minna Atiye (Vantaa, Vihreät) on ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa. Hän on valmistunut ensin opettajaksi ja toiminut siinä työssä, mutta kiinnostus psykologiaan sai kouluttautumaan uudelleen. Nykyiseen uraan on mahtunut työtä nuorisopsykiatriassa ja  koulupsykologina, ja nyt Minna on kotona kahden poikansa kanssa. Ajatus politiikkaan lähtemisestä kypsyi viime vuosina, ja puoluevalinta oli helppo. Psykologin ja poliitikon roolin yhdistäminen mietitytti aluksi. Koulutus ja kasvatus ovat Minnalle tärkeitä teemoja. Vantaalla on mm. rajattu subjektiivista päivähoito-oikeutta, ja erityisen tuen oppilaille luvattu tuki kouluissa on jäänyt puutteelliseksi. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluissa matalan kynnyksen palvelut olisivat tärkeitä.

Tilaisuudessa käytiin keskustelua mm. psykologin ja poliitikon roolien yhdistämisestä, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ja rahoittamisesta sekä psykologien edunvalvonnasta. Yleisöstäkin nousi kysymyksiä. Pöydän takana istuneet psykologiehdokkaat esittivät tilaisuuden lopuksi toiveen, että kaikki psykologit äänestäisivät ja pyrkivät vaikuttamaan tärkeiden psykologisten teemojen puolesta yhteiskunnassa.

Paula Virtala, PsT, tutkijatohtori
Lukivauva-hanke
Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö
Psykologian ja logopedian yksikkö
Lääketieteellinen tiedekunta

Helsingin yliopisto

Paula Virtala, PhD (Psychology)
Cognitive Brain Research Unit
Department of Psychology and Logopedics
Faculty of Medicine
University of Helsinki