Kompleksi r.y. juhli upeaa 70-vuotista taivaltaan

Pyöreät vuodet, pitkään hehkutetut juhlat ja monille rakas yhteisö kokosivat helmikuussa yhteen lähes 350 kompleksilaista ja kompleksinmielistä juhlijaa. Joukkoon kuului opiskelijoiden lisäksi merkittävä määrä alumneja, oppiaineemme henkilökuntaa, kunniajäseniä, ainejärjestöjen ja muiden tahojen edustajia sekä osallistujien seuralaisia. Opiskelijapiireissä hieman epätyypilliseen tapaan Kompleksin vuosijuhlia vietetään ainoastaan viiden vuoden välein. Kompleksin vuosijuhla erottuu monista muista ainejärjestöistä myös juhlien suurella koolla, juhlan valmisteluun käytetyn ajan ja valmistelussa mukana olleiden opiskelijoiden määrällä sekä illallisjuhlan lisäksi tapahtuvalla runsaalla oheistoiminnalla.

Kuva1Vuosijuhlaloistoa illallisen huipennuttua vanhoihin tansseihin. Kuva: Sofia Mänttäri.

Juhlavuoteen kuuluva oheistoiminta sisälsi illallistilaisuutta edeltävän vuosijuhlaviikon sekä vuosijuhlaviikon yhteydessä julkaistun viimeistä kymmentä vuotta käsittelevän historiikin. Vuosijuhlaviikko avattiin opiskelijoiden ja henkilökunnan kahvituksella, viikon aikana järjestettiin pääjuhlan vanhoja tansseja varten tanssiharjoitukset, ystävänpäivänä rusettiluisteltiin ja kaksi päivää ennen h-hetkeä kokoonnuttiin ammattilaisten johdolla jakamaan viimehetken meikkivinkkejä. Erityisesti vuosijuhlaviikolla edukseen erottui tieteellinen PsychTalks-tapahtuma, jossa kuultiin viisi lyhyttä puhetta ajankohtaisista aiheista. Sokerina pohjalla väsyneille juhlijoille tarjoiltiin sunnuntaina juhlan jälkeen monipuolinen brunssi.

Kuva2Ystävänpäivänä aurinko helli juhlaviikon rusettiluistelijoita.

Itse juhlaillallinen järjestettiin lauantaina 18.2. Crowne Plaza -hotellissa juhlavissa puitteissa. Cocktail-tilaisuudessa Kompleksin hallitus vastaanotti tervehdyksiä yhteistyötahoilta, kuten muilta ainejärjestöiltä, yliopiston ylioppilaskunnan hallitukselta, lääketieteellisen tiedekunnan henkilökunnalta, Psykologiliitolta sekä Helsingin ja Uudenmaan psykologiyhdistyksiltä. Muistamisissa toistuivat lahjoitukset niin kompleksilaisille kuin hyväntekeväisyyskohteillekin. Toinen niin tervehdyksissä kuin juhlan puheissakin toistuva teema oli psykologian oppiaineen ja Kompleksin siirtyminen lääketieteelliseen tiedekuntaan ja Meilahteen. Puheissa muisteltiin haikeasti menneitä, sekä toivotettiin uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi uuteen tiedekuntaan.

Illallisella tunnelmaa toivat muun muassa pyöreiden pöytien kynttilöiden loiste, alkupalan kaunis kannelesitys sekä pääruualla esiintynyt upea kuoro. Akateemisia perinteitä edustivat Suomen ja Kompleksin lippujen sisääntulo, juomalaulut ja skoolausperinteet. Seurustelun, musiikkiesitysten, maukkaan ruuan ja juomalaulujen lisäksi illan ohjelmaan kuului perinteiden mukaan Kompleksin uusien kunniajäsenten julkistus sekä uutuutena ainejärjestötyössä ansioituneiden aktiivien palkitseminen eritasoisten ansionauhojen muodossa. Kiitoksena psykologian alan ja psykologian opiskelijoiden eteen tehdystä työstä Kompleksin kunniajäseniksi nimettiin Markku Verkasalo, Hilkka Pakarinen, Mikael Leiman ja Jari Lipsanen.

Kuva3Suosionosoituksia jaettiin niin esiintyjille, puhujille kuin palkituillekin juhlan aikana moneen kertaan. Kuva: Sofia Mänttäri.

Juhlaan luonnollisesti kuuluivat myös lukuisat juhlapuheet. Alkupalalla Kompleksi-henkeen virittäydyttiin muun muassa yhteenkuuluvuutta ja yhteisöön kuulumisen etuoikeutta hehkuttavien vuosijuhlavastaavan tervetulopuheen sekä Kompleksin puheenjohtaja Julia Kärnän puheen muodossa. Pääruuan juhlapuheessa pohdittavaa juhlaväelle sen sijaan antoi muun muassa tieteen teossa tärkeästä itsekriittisyydestä ja ajatteluvinoumista puhunut Finlandia-palkittu kirjailija ja psykologi Jussi Valtonen. Jälkiruuan puheiden tulvan avasi alumnimme Sanna Lieston niin huumoria kuin lämpöäkin tulviva perinteinen ”puhe rakkaudelle”. Tämän jälkeen alkoi niin sanottu vapaan sanan osio, jossa mietteitään ja muistojaan jakoi monipuolinen joukko juhlavieraita.

Illallinen päättyi pitkään 60-luvun fukseihin asti yltävään fuksilauluun, jonka jälkeen vanhojen tanssien kautta siirryttiin jatkoille. Jatkoilla useita kompleksilaisiakin sisältänyt livebändi tanssitti juhlakansaa lähes pilkkuun saakka.  Vuosijuhlavastaavana jatkojen aikana mieleni valtasi sanoin kuvaamaton haikeus ja ylpeys, olin onnellinen ja entistäkin rakastuneempi Kompleksiin ja sen jäseniin. Valtavasta ihmismäärästä huolimatta juhlan tunnelma oli lämmin ja intiimi saaden valtavan määrän kehuja. Vaikka upeat puitteet juhlille voi järjestää yksittäisetkin ihmiset, tarvitaan näin rakkaudentäyteisen tunnelman luomiseksi koko monisatapäinen juhlavierasjoukko sekä vuosien saatossa rakentunut yhtenäinen yhteisö. Järjestäjien lisäksi kiitos kuuluukin siis kaikille kompleksilaisille, juhlaan osallistuneille ja juhlaa tukeneille yhteistyötahoille Hepsyä tietenkään unohtamatta. Vähitellen juhlahumusta toivuttuani siirryn muun kompleksiväen tavoin jo odottamaan seuraavaa, viiden vuoden päähän sijoittuvaa vuosijuhlaa.

Kuva4Rakkautta ainejärjestöön osoittamassa joukko Kompleksin puheenjohtajia menneiltä vuosilta. Kuva: Sofia Mänttäri.

Emma Korhonen
Vuosijuhlavastaava
Kompleksi ry

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s