Seksuaalisuusseminaari Helsingin psykologian opiskelijoille

Lokakuussa järjestettiin Helsingin yliopistolla psykologian opiskelijoille kurssi seksuaalisuudesta.  Kaksipäiväisessä seminaarissa syvennyttiin seksuaalisuuteen ja sen kohtaamiseen psykologin työssä. Kurssin mahdollistivat Hepsy, HYYn innovatiivisten oppimismuotojen tuki, Upsy ja käyttäytymistieteiden laitos.

Ideaa kurssista on pohdittu jo pidemmän aikaan ja seksuaalisuuden käsittelyn puuttumista opinnoistamme pidetään opiskelijoiden keskuudessa suurena puutteena. Kevään lopussa, kun kuulimme HYYN:n innovatiivisten oppimismuotojen tuesta, päätimme lähteä selvittämään kurssin järjestämistä. Istuimme porukalla keskustelemaan, mistä haluaisimme oppia seksuaalisuuteen liittyen ja siitä syntyi kurssin runko. HYY myönsi kurssillemme innovatiivisten oppimismuotojen tukea ja tämän kannustamana lähdimme järjestämään muutaman luennon sijasta laajempaa opintopisteitä mahdollistavaa kurssia kaikille psykologian opiskelijoille. Tähän tarvitsimme myös tukea muilta tahoilta. Syksyn alussa kun kurssi-ilmoittautumisen aika tuli, kurssi täytyi viidessä minuutissa ja osallistujamäärä piti nostaa alkuperäisestä 80:tä 127:ään. Vaikka tiesimme, että monet ovat aiheesta kiinnostuneita, suosio yllätti meidät.

 

ss1

Julia Korkaman luennoimassa ensimmäisenä seminaaripäivänä.

 

Kurssin teemaan virittäytyminen tapahtui kurssin vastuuopettajan Taina Laajasalon jakamien ennakkoartikkeleiden kautta. Niissä päästiin lukemaan mm. seksuaalivähemmistöjen haastattelemisesta, nuorten vahingoittavasta seksuaalikäyttäytymisestä ja rajojen rikkomisesta psykoterapeuttisessa suhteessa. Ensimmäinen seminaaripäivä koitti 2.10. ja jännitti meitä järjestäjiä kovasti. Kun sali täyttyi kiinnostuneista opiskelijoista ja päivän aloittava Julia Korkman aloitti luentonsa lapsen seksuaalisesta kehityksestä, pystyimme huokaisemaan helpotuksesta. Korkman käsitteli luennollaan myös lapsen seksuaalisuuden herättämiä tunteita aikuisissa ja lapsen haastattelemista. Lapsista siirryttiinkin heti nuoriin Rasmus Liljan luennolla nuorten seksuaalisesta kehityksestä. Lilja toi esiin kliinisen kokemuksensa nuorten parista ja erilaisia seksuaalisuuteen liittyviä teemoja, joiden kanssa psykologikin voi joutua työskentelemään. Kehityksellinen näkökulmamme huipentui Tony Dunderfeltin luentoon seksuaalisuudesta aikuisuudessa ja vanhuudessa. Luento jakoi mielipiteitä, mutta sen tuomia näkökulmia kiiteltiin päivän päätteeksi.

ss2

Rasmus Lilja luennoimassa ensimmäisenä seminaaripäivänä.

 

Ensimmäisen seminaaripäivän päätti kliininen seksologi ja seksuaaliterapeutti Tanja Santalahti, joka luennoi seksuaalisuudesta mielenterveydenhäiriöiden yhteydessä. Santalahden luento oli täynnä tietoa niin mielenterveydenhäiriöiden vaikutuksesta seksuaalisuuteen aina psykologin rooliin seksuaalisuuden kohtaamisessa julkisessa terveydenhuollossa. Materiaalia olisi varmasti riittänyt ihan omaksi kurssikseenkin. Luentojen jälkeen päästiin hengähtämään lyhyen debriefing hetken merkeissä. Monilla oli herännyt paljon ajatuksia päivän teemoista ja kaikkia yhdisti seuraavan seminaaripäivän odotus.

 

Toisena seminaaripäivänä 9.10. pääsimme pureutumaan syvemmin aiheeseen perustan ollessa kunnossa. Päivän aloitti seksuaalineuvoja, seksuaaliterapeutti ja toimittaja Elina Tanskanen. Hänen luentonsa käsitteli ”tavallisia seksuaaliongelmia” ja koko käsitettä siitä mikä on ”tavallista” tai ”normaalia” ja miten yhteiskuntarakenteet luovat näitä normeja. Tanskanen antoi luennollaan paljon pohdittavia kysymyksiä, joista opiskelijat keskustelivat vielä luennon jälkeenkin. Tanskasen jälkeen lauteille pääsi Hepsyn oma Laura Blomqvist, joka käsitteli seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen monimuotoisuutta. Luennolla saatiin tarvittavaa termistöä erilaisten seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamiseen. Luennon lopulla ääneen pääsi myös kokemusasiantuntija kertomaan transsukupuolisuudesta ja kohtaamisistaan psykologien kanssa. Monet opiskelijat kokivat kokemusasiantuntijan kuulemisen tärkeäksi ja mieleenpainuvimmaksi koko seminaarissa. Se auttoi ymmärtämään aihetta paremmin ja vaikutti olevat myös itse kertojalle tärkeä kokemus. Päivän luento-osuuden päätti psykologi ja seksuaaliterapeutti Marjo Tossavainen luennollaan seksuaalisuuden kohtaamisesta psykologin työssä, mikä omallaan tavallaan tiivisti kurssin sanoman. Tossavainen käsitteli sitä miten työssään kohtaa seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia ja kuinka tärkeää on oman seksuaalisuuden ymmärtäminen myös psykologin työssä. Tärkeäksi koettiin myös se, miten Tossavainen otti puheeksi psykologin ja asiakkaan välisen seksuaalisen jännitteen ja sen miten tähän pitäisi suhtautua.

ss3

Laura Blomqvist luennoimassa toisena seminaaripäivänä.

 

Kurssi päätettiin paneelikeskusteluun, jossa oli vielä mahdollista kysyä kurssin aikana heränneitä kysymyksiä Laura Blomqvistilta, Taina Laajasalolta, Marjo Tossavaiselta sekä Setan kokemusasiantuntijalta.  Erityisesti psykologin ilmoitusvelvollisuus ja transpolin toiminta herättivät kysymyksiä. Opiskelijat esittivät paljon kysymyksiä ja taas kerran tuntui, että aikarajat ovat aivan liian lyhyet näin mielenkiintoiselle aiheelle.

ss4

Paneelissa Miiko, Laura Blomqvist, Taina Laajasalo, Marjo Tossavainen.

 

Kurssi oli kokonaisuudessa todella onnistunut ja saimme todella paljon hyvää palautetta muilta opiskelijoilta. Monia jäikin huolestuttamaan jääkö tämä ainutkertaiseksi mahdollisuudeksi, vai pystytäänkö tulevaisuudessa opiskelijoille tarjota jotain samankaltaista. Kiitos Hepsylle tuesta ja tämän tärkeän kurssin mahdollistamisesta!

PsK Anna Ärmänen ja PsK Varpu Palkki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s